Genieten van kristalhelder water en vlekkeloze vloer en muren, een automatische zwembadreiniger doet al het werk terwijl u ontspant.
DE JUISTE ROBOT IN JE BAD
In het verleden gebruikte bijna iedereen een hydraulische zwembadreiniger. We raakten allemaal gewend aan het zwemmen rond de slang en het luisteren naar dat 'tick tick tick'-geluid wanneer we in de buurt van het zwembad waren!
In de afgelopen jaren zijn automatische robotreinigers echter redelijk betaalbaar geworden, dus winnen ze aan populariteit bij zwembadeigenaren. Hoewel het waar is dat een robotreiniger in elk zwembad kan worden gebruikt, is niet elke robotreiniger geschikt voor elk zwembad.
Als je een mozaïek zwembadoppervlak hebt, heb je een reiniger nodig die sterk genoeg is om het oppervlak schoon te schrobben en duurzaam genoeg om slijtage te verdragen.
Aan de andere kant, als u een zachte en flexibele oppervlakteafwerking zoals vinyl hebt, moet u ervoor zorgen dat een robotreiniger geen scherpe randen heeft en dat de rupsen en rollen zacht genoeg zijn om geen slijtage aan de zwembadafwerking te veroorzaken. Bij alle zwembadafwerkingen is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende speling aan de onderkant van de robot is om wrijven en schrapen tegen het oppervlak te voorkomen.
Dus wat is beter om te gebruiken? Automatische robot of (hydraulische)robot? Het is echt een kwestie van mening. Hydraulische robots, zijn al vele jaren de norm in Spanje, en ze doen over het algemeen behoorlijk goed werk, voor een zeer redelijke prijs. Een hydraulische robot wordt, net zoals de manuele via een flexibele slang aangesloten op de filterinstallatie van het zwembad, meestal via de skimmer. Hij gebruikt met andere woorden de filter als energiebron. In tegenstelling tot de manuele modellen doet hij zijn werk automatisch. De zuigkracht wordt bepaald door de kracht van de zandfilterinstallatie. Het vuil wordt naar de filter gezogen en wanneer die vol zit, slaat de installatie af tot je de filter schoonspoelt (backwash). De prijs van een hydraulische robot is aantrekkelijk en ze zijn eenvoudig te installeren en te gebruiken. Maar alle zwembaden zijn anders, en geen enkele reiniger is perfect (er is meestal een hoek of stap, of een andere plek in elk zwembad waar de zwembadreiniger altijd lijkt te missen!).
Bovendien moet je worstelen met de reiniger en slang als je snel wilt zwemmen, omdat de meeste zwembadeigenaren gewoon niet de moeite nemen om de stofzuiger uit het zwembad te verwijderen.
En wanneer u de stofzuiger er eindelijk uithaalt, legt niemand de slang ooit mooi recht uit, om eventuele effecten van slangknikken op de prestaties van de reiniger te minimaliseren.
Hoe werkt een automatische robot zwembadreiniger?
Automatische robot zwembadreinigers gebruiken allemaal laagspanning elektriciteit die wordt geleverd door een drijvend netsnoer waarvan de lengte wordt bepaald door de grootte van het zwembad. Snoeren kunnen in de knoop raken, maar de nieuwste modellen hebben anti-verdraaisysteem in het snoer. Dit biedt kracht aan het stofzuigen, waardoor de robot rond het zwembad wordt voortgestuwd. Sommige oudere zwembadrobots doorkruisen gedachteloos het zwembad in een willekeurig patroon, maar de meer geavanceerde modellen 'leren' dankzij een aquasmart navigatie en zijn in staat om het zwembadoppervlak te parametriseren en te onthouden door middel van een wiskundig algoritme, waardoor de werking wordt geoptimaliseerd en het borstelen van het zwembadoppervlak wordt gegarandeerd, waardoor het schoonmaken sneller en efficiënter wordt. De meeste robots moeten het gemiddelde zwembad in 90 minuten kunnen schoonmaken.
Criteria
Welk model voor jou het meest geschikt is, wordt beïnvloed door de eisen die je stelt. Is snelheid belangrijk of ga je eerder voor nauwkeurigheid? Wil je de mogelijkheid om je robot manueel te sturen? Moet hij enkel de bodem reinigen of ook de wanden? Wat sowieso een doorslaggevend criterium is, is de grootte van je zwembad. De meeste hydraulische bodemzuigers zijn geschikt voor baden tot ongeveer 8 x 4 m. Is je bad groter, dan is een elektrische robot meestal de beste keuze, hoewel er tegenwoordig ook hydraulische modellen zijn die het grotere werk aankunnen. Belangrijk om weten is dat je keuze ook bepaald wordt door de bekleding van je zwembad. Voor een zwembad uit beton of met liner kies je een robot met (rups)gelrollers. Heb je een betegeld zwembad, dan ga je best voor een robot met (PVA) foamrollers.
Als je dit artikel boeiend vond, laat dan je reacties en opmerkingen hieronder achter. Schrijf je direct in voor onze nieuwsbrief "The Spanish pool Insider" via de link bovenaan de pagina en ontvang gratis seizoensgebonden onderhoudstips, energiebesparende adviezen en veiligheidsrichtlijnen om het maximale uit je zwembad te halen. We horen graag van je!
CRISTAL BLUE POOL SERVICE GROUP
Kommentare