top of page
logo-single-test.png
info1540184

Oplossingen voor veelvoorkomende zwembadpomp problemen

Bijgewerkt op: 11 okt.


gezin-aan-zwembad-genieten-filtratie-pomp

Zwembadpomp werkt niet goed,

oorzaken en oplossingen


Het komt regelmatig voor dat ons wordt gevraagd waarom een zwembadpomp niet meer goed werkt. Vaak wordt dan onterecht aangenomen dat de pomp defect is. In de meeste gevallen is dit echter niet waar. In 9 van de 10 gevallen ligt het probleem bij de aanzuiging van het water, en niet bij de pomp zelf. Soms maakt de pomp ook een brommend of zoemend geluid. Hier bespreken we de meest voorkomende oorzaken en oplossingen per situatie.


Situatie 1:

De Zwembadpomp zuigt niet aan


Mogelijke oorzaak: Leidingwerk is te lang


Wanneer de zwembadpomp niet aanzuigt, kan de oorzaak zijn dat de afstand van het leidingwerk te groot is. Vergelijk het met een rietje; hoe langer het rietje, hoe moeilijker het is om vloeistof op te zuigen. Als de leidingen te lang zijn, kan de weerstand zo groot worden dat het zwembadwater niet meer wordt aangezogen.


→ Oplossing:

De oplossing is eenvoudig, maar vaak niet gemakkelijk uitvoerbaar: verkort de lengte van het leidingwerk. Zoek naar mogelijkheden om de afstand te verminderen. Als dit niet mogelijk is, overweeg dan een krachtigere zwembadpomp te installeren.


Mogelijke oorzaak: Valse lucht in de leiding


Een zwembadpomp kan maar zeer beperkt lucht wegpompen. Om het water efficiënt te laten circuleren, moet het leidingwerk volledig vacuüm zijn, zonder luchtbellen.


→ Oplossing:

Schakel de pomp uit en controleer zorgvuldig alle koppelingen en slangen. Zorg ervoor dat alles goed is aangedraaid zodat er geen lucht kan ontsnappen. Het kan helpen om de koppelingen in te vetten, zodat ze soepeler draaien. Vul de pomp met water en zet deze weer aan om te controleren of het probleem is opgelost.


Mogelijke oorzaak: Obstructie in het systeem


Een andere veelvoorkomende oorzaak van slechte aanzuiging is een blokkade in het systeem, bijvoorbeeld door een verkeerde stand van de skimmerklep of een verstopt skimmermandje.


→ Oplossing:

Zorg dat de waterlijn halverwege de skimmer staat en controleer of de skimmerklep beweegbaar is en goed functioneert. Maak de skimmer open om te zien of het mandje correct geplaatst is. Controleer ook de filter op vuil of andere obstructies.


Als je hebt vastgesteld dat de leiding niet te lang is, er geen lucht in zit en er geen obstructies zijn, luister dan of de pomp een brommend of zoemend geluid maakt.


Situatie 2:

De zwembadpomp bromt of zoemt

Mogelijke oorzaak: Waaier-schoep zit vast


In de zwembadpomp zit een waaier die verbonden is met de ventilator. Deze kan vast komen te zitten door vuil of roest.


→ Oplossing:

Schakel de pomp uit en verwijder de kap van de ventilator. Probeer de waaier handmatig te draaien. Als dit niet lukt of als het zwaar gaat, kan er vuil in de waaier zitten of is de motoras verroest. Demonteer de pomp tussen de motor en het pomphuis en controleer op blokkades. Als de waaier schoon is en er toch geen beweging in zit, is de motor waarschijnlijk defect en moet de pomp worden vervangen.


Mogelijke oorzaak: Versleten condensator


De condensator functioneert als de startmotor van de pomp en kan na verloop van tijd versleten raken.


→ Oplossing:

Schakel de pomp uit, verwijder de kap van het elektrische gedeelte en controleer de condensator. Als deze is open gesprongen, een brandlucht afgeeft of als de pomp alleen start wanneer je de ventilator een duw geeft, is de condensator kapot. Dit onderdeel kan eenvoudig worden vervangen door een nieuwe condensator te plaatsen.


Zwembadpomp revisie

Zijn er meerdere onderdelen van je zwembadpomp aan vervanging toe, zoals de deksel, het pompmandje of de koppelingen? In plaats van een nieuwe pomp aan te schaffen, kun je de pomp laten reviseren.


Heeft je zwembadpomp problemen? Laat deze dan reviseren in plaats van direct een nieuwe aan te schaffen. Zo bespaar je geld en voorkom je onnodige vervanging.

 


Als dit artikel interessant voor u is geweest, kan u uw reacties en opmerkingen hieronder achterlaten. We wachten op je.



CRISTAL BLUE POOL SERVICE GROUP

cristalblue-logo-in-zwart-en-blauw-met-gele-zonnetje


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page